top of page

צעירים במשבר

צעירים במשבר

טיפול בילדים במשבר

   מלכודת של אשמה

במצב של משבר, על רקע הציפיה להתפתחות ושינוי, מתחיל להופיע ניכור בין הבנ/בת להורים. ההורה שמשקיע את מיטב זמנו , פועלו ומחשבותיו בילדו מרגיש איך כל השקעתו יורדת לטימיון. זו פגיעה מאוד קשה, בערך העצמי של ההורה וקרקע להיווצרות האשמות וכעס רב, לצד רגשות של דאגה וחמלה כלפי הילד. לעיתים קורה שההורים מתפצלים באופן חד, בין מי שדואג למי שכועס, כאשר ברור לי, שיש חלקים של העמדה הזאת אצל  שניהם. הילד מצידו חש אשם על כך שלא עומד בציפיות, מנגד מאשים את הוריו בהתפתחותו הלקויה, חש לא יכול ומאוד נפגע בהערכתו העצמית. חש מאכזב ומאוכזב, "מישהו צריך להיות אשם במצב שנוצר". אולי זו התורשה הדפוקה, שסדרה לילדים כלים פחות טוב, להתמודדות בחיים (וגם זה באשמת הוריו). החשיבה התמידית אני מתנהג כך כאבי או כאמי, כמו מוסרת את האחריות ממני והלאה לדמות ההורית. נוצר מצב שכל דרישה לתפקוד עוברת דרך השדה הזה של האשמות הדדיות ושל מי האחריות לחוסר התפקוד וההיתקעות. במצב של אשמה עצמית והאשמת האחר, קשה מאוד ליצר תנועה, זה מצב שמביא להיתקעות ולחוסר התיפקוד שנוצר. למשל:  "זה לא שקשה לי לקום בבוקר ולצאת למטלות החיים המורכבת, זה חוסר מצב הרוח שלי והורי הבעייתים, שמעכירים את האווירה בבית ובאים בדרישות לא הגיוניות כלפי". במקביל ההורה דואג וחומל  על ילדו הסובל. אכן המצב דורש הרבה הכלה בכדי לצאת להתמודדות. בעיות בדימוי עצמי דורשות הכלה וחמלה זה ברור. אך כאן יש קונפליקט ברור ומובנה , שבמצב כזה הילד נוטה לא לבא בדרישות כלפי עצמו ונכנס למצב של הימנעות בשל חוסר ביטחון ביכולותיו וההורה נדרש לאתגר ולעודד לפעולה. כך שבעמדה ההורית הקלאסית תמיד יש מתח בין הכלה וחמלה לקושי לדרישה ועידוד לפעולה. במצב כרוני של חוסר תפקוד , קשיים אישיותיים ואף מחלה נפשית או סימנים של היווצרותה. הקושי רב ודורש פעולה ועזרה מקצועית. נוצר מצב שצריך לשמר את שני המרכיבים, של תמיכה ועידוד לפעולה ובמצב הרגשי שנוצר יש בלבול ואין משאבים לכך.

המקרה של יובל

 פגשתי אתו כשהייה בן 19. הוא לא הלך לצבא, ישב בבית כמה שנים לפני זה, מיעט ללכת לבית הספר, יש לציין שמדובר בבחור מבריק למדי. מומחה במחשבים ומאוד נעים לשיחה. יובל נמנע ממגע חברתי, למרות שהיה מעוניין, והיה צמוד למחשב. מה שאומר שיש לו קשרים חברתיים, אבל מסוג מקוון בלבד. כמו היתה פה מזיגה, של חרדה חברתית ,שמנעה ממנו מגע עם קבוצת הגיל שלו, בבית הספר ומחוצה לה. התמכרות למחשב, שזה נהייה כמו המוצא היחיד להתעסק ולהתעניין בדבר, לנוכח השיממון והרייקנות שהיו בחייו. כמובן שהופיעו מתחים בלתי נסבלים, בינו לבין הוריו הדואגים והאוהבים. ונוצרה מסכת של האשמות ואשמה. ההתערבות שלי התבססה על מענה לחרדה שהציפה את יובל, והתערבות במישור המשפחתי. בהדרגה יצרנו אתגרים הדרגתים לחזרה לתפקוד. זה לא היה קו רציף של שיפור, אך אפשר התקדמות לאורך זמן. בתחילה היה צורך להכיר בקושי  ולתקף אותו, גם בסיוע של טיפול תרופתי שמעורר את הנפש לאחר תקופה של קיפאון וגם מאשר לאדם את סבלו, כן יש לי משהו. המשימות התיפקודיות היו בעלות אתגר עולה בקושי. בתחילה קבענו שיובל יטייל עם כלבו. ובהמשך מציאת עבודה חלקית. כאשר יובל יצר אינטראקציות חברתיות, היה צורך להיות אתו בקשר סביב האינטראקציות שיצר, בכדי להתמודד עם הפגיעות שחש במגע עם אנשים, דרך נטיה לפירושים מאוד פוגעניים של המציאות. אפשר לומר שבתהליך ארוך וסבלני נוצר שיפור משמעותי ויובל מצא דרכו בעבודה ולימודים בתחום המחשב כמובן. תוך שהוא מייצר מסגרת חברתית מצומצמת אך קיימת מחוץ למחשב.

התמכרות למסכים

אני מתמחה בהבנה וטיפול בצעירים "שלא מוצאים עצמם", מתקשים למצוא נתיב וסובלים מחוסר תפקוד. למשבר פנים רבות ומתסכלות. תחושה של חוסר מוצא, דכאון חרדות ודימוי עצמי נמוך הן חלק מהתופעות שניתן לנקוב בהן בהכללה. יש צורך למצוא את מקור הקושי ולרתום את הכוחות האפשרים לתנועה ויציאה מהתקיעות. מצבים מתמשכים של תקיעות עשויים להביא לקושי כרוני משמעותי יותר במשך הזמן, כלומר הקושי לא נותר במימדיו, אם לא מטופל, אלה מתפתח וגדל.

בגילאים הצעירים יש פסי התפתחות מוכרים ולעיתים ייחודים ומוכרים פחות, ותפקידם לאפשר התפתחות (גן, בית ספר, תנועת נוער, צבא). תפקידם של פסי ההתפתחות, לאפשר לאדם למצוא כיוון לפי מה שמתאים ויחודי בו. כאשר אתה יורד מהפסים, יש קושי רב יותר לחזור למסלול של התפתחות. שכמו הרכבת כבר המשיכה בדרכה ונוצר פער, בינך לבין קבוצת השווים שנמצאים על הרכבת בדרכם. אותו פער מיצר פגיעה בדימוי העצמי ועוד יותר מקשה על חזרה לתיפקוד, עשייה והנאה. הנזק הוא בלתי נמנע צריך לגייס כוח ומאמץ ולצאת מהתקיעות. צריך גמישות ויצרתיות במציאת מסלול מותאם, לצד יכולת של הכלה ותנועה. בין מסירה  ללקיחת אחריות, בין הבוגר הצעיר להוריו למשל, או החברה והבוגר הצעיר. כל כך קשה להיות הורה שמתבונן על מושא אהבתו, קמל ומצטמצם ולא ממש את הפוטנציאל שבו, זו פגיעה כל כך קשה. האשמות הדדיות הן כמעט בלתי נמנעות וצריך ליצר קו תקשורת אפשרי יותר כחלק מיצירת התנועה המחודשת. גם לבוגר הצעיר יש תחושות קשות של מה הביאנה לכאן. במצב שהרבה אשמה ותסכול יושבת על המאזניים קשה לזוז הכובד מכריע ומייצר יותר תקיעות. צריך עזרה מאזנת, פרספקטיבה נוספת והרבה ניסיון  עם התמודדות הקשה הזאת.

.

bottom of page